Tillgänglighet


Hur visar vi att biblioteken har service på nätet?

Hur visar vi att biblioteken har service på nätet?

Ett framgångsrikt sätt har Umeåregionen visat på. Med hjälp av banners på regionens dagstidning, Västerbottenkurirens nätupplaga, har utlån av dokumentärfilmer, musik och e-böcker ökat markant liksom omlån och reservationer. Nu visar Umeå animerade filmer om hur man söker, lånar, läser på bibliotekens webbsidor.
Uppsala kommun genomför nu en stor kampanj för alla sina nättjänster.
Solna stadsbibliotek har på huvudbibliotekets yttervägg inte bara neonskylten "Bibliotek" utan också stort och tydligt: www.solna.se/bibliotek. Säkert finns det många fler exempel. Tipsa gärna om framgångsrika metoder!

07-30-2007 Tillgänglighet Informations- och referensarbete, Permalänk, Verksamhetsutveckling

Vägbiblioteken en succé

Vägbiblioteken en succé

För ett år sedan berättade vi här på biblioteksbloggen om starten för vägbibliotek för lastbilschaufförer och restauranganställda. Läs DN-artikeln av David Ericsson där han berättar om nuläget: "... helt plötsligt har chaufförer blivit bokmalar som pratar litteratur på fiken medan natten ruvar svart utanför fönstren."
Den nionde november är det invigning av Sveriges tredje vägbibliotek på Statoil Brändåsen i Kumla. Se även truckstop.nu

06-03-2007 Tillgänglighet Informations- och referensarbete, Permalänk, Verksamhetsutveckling

Internet på entreprenad

Internet på entreprenad

Många folkbibliotek har under sommaren invaderats av folk som vill titta på sin epost. Detta gäller främst de turisttäta sommarorterna och har lett till att flera bibliotek har avgiftsbelagt användningen av bibliotekets internetdatorer. Täby bibliotek har gått ett steg till genom att låta ett privat företag sköta bibliotekets internetdatorer och bl.a minska en omfattande administration.

08-20-2007 Tillgänglighet Permalänk

Bill & Melinda Gates pris till Bangladesh

Bill & Melinda Gates pris till Bangladesh

Under IFLA i Oslo meddelades att organisationen Shidhulai Swanirvar Sangstha i Bangladesh tilldelas 2005 års Access to Learning Award. Priset delas ut årligen av Bill & Melinda Gates Foundation och har bl.a. tilldelats Helsingfors och Århus stadsbibliotek. Shidhulai Swanirvar Sangstha (SSS) använder båtar för att nå befolkningen i otillgängliga delar och som till stor del lever på floderna. En integrerad satsning med utbildningsbåt, biblioteksbåt och Internetbåt.

07-19-2007 Tillgänglighet Informations- och referensarbete, Permalänk, Verksamhetsutveckling

Fortsatt stöd till vägkrogsbibliotek

Fortsatt stöd till vägkrogsbibliotek

Kulturrådet ger ytterligare medel till medier vid vägkrogsbibliotek. I december berättade biblioteksbloggen om biblioteksverksamheten som startade vid Tönnebro värdshus norr om Gävle. I april invigdes ytterligare ett vägkrogsbibliotek i Klevshult utanför Jönköping. Nu får Transportfacket och Hotell & restaurangfacket mer stöd för att bygga ut verksamheten.

09-27-2007 Tillgänglighet Informations- och referensarbete, Permalänk, Söktjänster